Gránit sírkő

A gránit sírkő anyaga

A gránit egy vulkanikus úton képződő kőzet, amely relatív nagy szilárdságú, szívós anyag. Gyakran kerül felhasználásra épületek struktúrális és burkoló elemeként egyaránt.

Az elterjedt hiedelemmel ellentétben a gránit nem egy mesterséges kompozit anyag. Nem valamiféle ragasztó anyaggal összeállt szemcsés szerkezetű anyagra kell gondolni, a gránit kövek szemcseszerkezetét a természet alakítja.

A gránit tömbök bányászat útján kerülnek a felszínre, majd táblákba szabva kerülnek további értékesítésre. Az alapanyagok leggyakrabban Ázsiából, azon belül is Kínából, vagy több európai országból kerülnek import útján Magyarországra, és itt folytatódik a további feldolgozásuk.

A gránit sírkő mintázata

A származási hely sok esetben egyértelműen behatárolja az anyag mintázatát is, de a kereskedelemben számtalan különböző mintázatú alapanyag érhető el, amik a beszerzési áruknak megfelelően általában több árkategóriába tartozhatnak. Ebből következik, hogy az egyszerűbb, hagyományosabb minták olcsóbbak, míg a szokatlan, vagy kirívóan szép mintázatok drágábbak.

A táblák az 1-2 centiméterestől, vagy akár centiméter alatti méretektől a több 10 centiméteres méretet is elérhetik, így ezeknek a méreteknek megfelelően kerülnek felhasználásra. Némelyikből járólap vagy burkolóelem lesz, míg másokból a sírkő garnitúrák elemei kerülnek ki.

Gránit sírkő mintázat
Gránit sírkő mintázat

A gránit sírkő elkészítése

A gránit sírkő nem tartozik a drágább építőipari elemek közé, azonban fontos megemlíteni azt, hogy a pontos, és emellett jellemzően nagy méretű elemek, és az ezek elkészítéséhez kapcsolódó technológia (többfázisos csiszolás és fényezés, szállítás + összeállítás) drágábbá teszik őket műkő társaiknál.

Az elemek a sírkőkészítésben tükörsimára fényezve kerülnek felhasználásra, hogy a szemcseszerkezet minél látványosabb legyen. Nem utolsó sorban az is szempont, hogy a mikrorepedések eltömítésével az időjárási körülmények minél kevésbé tudják kifejteni hatásukat a sírkövön.

A gránit sírkövek a felsorolt tulajdonságainak köszönhetően generációkon átívelő emlékként szolgálhatnak.

Nézze meg a többi szolgáltatásomat és tudjon meg róluk többet itt!

Ha felkeltettem érdeklődését és szeretne gránit sírkövet készíttetni vagy feljavítani, kérem keressen az alábbi elérhetőségeken.

Email: schnieder.attila.ferenc@gmail.com
Telefon: +36 70 / 77 55 911 vagy 06 74 / 450 520

Kövessen Facebookon is!