Árképzés

A telefonos vagy élő megkeresések zömében már az első fél percben elhangzik a kérdés, hogy “mennyibe kerülne (…)?” Ez a kérdés szinte magától értetődik, mivel az egyedileg, megrendelésre készített sírkövek legtöbbször nem várt kiadást jelentenek, ezért a választásnál a legfontosabb paraméter az ár. Ilyenkor viszont nehéz konkrétumot mondani, ugyanis az ár alakulását a kezdetekben általában a megrendelő által sem ismert igényeken túl számos más tényező befolyásolja. Mik is ezek a tényezők?

Az első és legfontosabb tényező az anyag. A műkőből készült sírkövek ára megközelítőleg a fele a gránit társaiknak, viszont élettartamuk is jóval alacsonyabb, nehezebben gondozhatóak, utólagosan több javítási, helyreállítási munka adódhat velük, ezért az vételáruk hosszú távon másodlagos szemponttá válhat. Ez a különbség igaz a vázákra, mécsestartókra, épületelemekre, például ablakpárkányokra is. Ezen felül gránit és gránit anyag között és hatalmas különbségek adódhatnak. Ezt a különbséget jellemzően a gránit mintázata adja. Az egyszerű, szűrkés, műkőre emlékeztető szemcséjű gránitok általában olcsóbbak, mint a bonyolult, ritka, érdekes és különleges mintázatokkal rendelkező anyagok. Egy komplett garnitúrát “meg lehet úszni” pár-százezer forintból is, de a költségek hét-számjegyűek is lehetnek.

A második szempont a méret. Ennek hiányában nehéz még csak becsülni is az árat. Más árat hordoz magában a sírméret, és mást a kriptaméret, de a fejkövekbe ültetett felirat tábla mérete ugyanígy befolyásolhatja az árat. Árat befolyásoló tényező lehet például a gránit garnitúrákhoz felhasznált anyagok vastagsága is. Például ha egy feldap 5 cm-es vastagság helyett 4 cm-es méretben kerül elkészítésre, a felhasznált anyag 20%-al kevesebb, ugyanakkor szilárdságtani számításokkal igazolható, hogy az anyag teherbírása megközelítőleg az 51%-ára csökken. 

Ezeken a szempontokon kívül egyéb tényezők is befolyásolják az árat. Ilyenek lehetnek például a sírkő felállításának helyszíne, időpontja (például más lehet az ár mindenszentek előtt, vagy a nyár közepén) de például az egyéb munkálatok szükségessége is, például beton alapozás, járda készítés, a felállítást megelőző alapozás helyreállítása, stb. Az ár ezen tényezők ismeretében is változhat olyan befolyásoló tényezők nyomán, amit a megrendelő nem ismer. Például a megrendelő teljes sírkő átcsiszolást kért, viszont a szennyeződések eltávolításával olyan hibák lesznek láthatóak (repedések, anyal elvékonyodása, felaprózódása, széttöredezése a repedések mentén), amik miatt a sír további munkálatokra szorul. Az ilyen esetekben a megrendelő figyelme minden esetben fel van hívva a hibára, és javaslatot, vagy sikeres megegyezés esetén ajánlatot is kap az elvégezendő munkálatokra, viszont sok esetben a régi hibákat már nincs értelme foltozgatni. Egy hasonlattal élve egy omladozó házat sem lehet foltozgatni a végtelenségig, mert eljön az a pont, amin túl a javítgatásoknak mind az anyagi mind a biztonságtechnikai vonzatait mérlegelve csakis radikálisabb megoldások bizonyulnak járható utaknak.

Mindezeket figyelembe véve az ár minden esetben egyéni megállapodás tárgyát képezi.