Miből áll egy garnitúra?

A sírkő garnitúrák olyan síremlékek, amelyek több elemből épülnek fel. Ezen a téren a gránit és műkő garnitúrák között nincs lényeges különbség, nagyjából azonos elemeket tartalmaznak. Ezek az elemek név szerint alulról fölfelé haladva a keret (1-2), a fedlap (3-4), a lépcső ( (5-6, )és a fejkő (7). 

Robbantott ábra egy 3 fedlapos garnitúra elemeiről; az azonos méretű elemek azonos számmal vannak jelölve.

​A keret az a szerkezeti elem, amely a garnitúra alapját és oldalait alkotja, és erre kerül rá minden más elem. Az átlagos, vagy annál kisebb méretű műkő konstrukcióknál ez egy anyagból készül, míg a nagyobb műkő, és a gránit garnitúráknál főleg a szállíthatóság miatt szinte minden esetben több darabból áll össze. A darabok a sarkuknál vannak vasalatokkal, vagy előre kialakított pontokon rögzített elemekkel összefogatva, illetve a közöttük lévő hézagnál ragasztva, szigetelve. A szigetelés célja, hogy a külső környezeti hatásokat minimálisra csökkentsük, tehát ne tudjon a garnitúrába se víz, se semmilyen más kintről érkező anyag bejutni.

A sorban következő elem a fedlap, amely fölülről zárja le a síremléket. Legtöbbször ezen az elemen kapnak helyet a különböző kegyeleti tárgyak, mécsesek, virágtartók. A szerkezeti elem egyik legfontosabb feladata a lépésállóság, tehát el kell viselje a nagy súlyterheket, a rajta álló embereket, hóterhet, stb. Ezen felül el kell szigetelje az alatta található teret a külvilágtól. Erről az illesztési pontokban felhasznált szigetelő anyag is gondoskodik. A garnitúráknak ez az időjárásnak a leginkább kitett eleme főleg a nagy felülete, és az önsúlyából adódó belső feszültségei miatt, ezért ennél az elemnél érdemes a legkevésbé spórolni az anyag vastagsággal. Ugyan az lehet, hogy a 4 és 5 cm-es lapok között árban mutatkozik valamennyi eltérés az 5 cm-es lap javára, de az 5 cm-es fedlap szilárdsági számításokkal igazolhatóan majdnem kétszer (1,95) nagyobb terhet képes elviselni, mint a 4 cm-es lap. A fedlap vastagságának megfelelően túlméretezett meghatározása azért is fontos, mert idővel a vékony (4 alatti), és túlzottan nagy felületű fedlapok az önsúlyuktól, vagy vázák/virágtartók súlyától meghajolhatnak, és az így keletkezett “gödörben” meg tud állni a víz és a kosz, ezzel előidézve a fedlap további károsodását, és exponenciálisan megrövidítve az élettartamát.

A lépcső feladata kettős; egyrészt esztétikai szerepe van, másrészt hogy a fejkövet megtartsa és a fejkő által képzett súlyterhet levegye a fedlapról, és eloszlassa a kereten. Esetenként esztétikai okokból, vagy a vevői igényeknek megfelelően egy garnitúra több lépcsőből is állhat. Ez főképp akkor szükséges, ha a fejkő méretei ezt indokolják, például túlzottan nagy teher túl kis ponton nyomja a szerkezetet, így több lépcső alkalmazásával jobban elolszlatható a teher, és biztonságosabb a konstrukció.

A fejkő a garnitúra azon része, melyen az elhunyt neve és legtöbbször születési, illetve halálozási éve található. A fejkőre az adatok a műkőből készült konstrukciókban általában egy, a fejkőbe foglalt gránit, vagy márvány táblára, míg a gránit kövekre általában tábla nélkül kerülnek. A fejkő felirata a megrendelő által teteszőlegesen alakítható, grafikus elemekkel, arckép gravírozással díszíthető. A feliratok legtöbbször véséssel kerülnek a fejkőre, amelyeket ezután “natúr” állapotukban hagyva, vagy festve, aranyozva készítik véglegesre. 

Nincs két egyforma sírkő garnitúra! Mindegyik kihelyezett sírkő méretét az egyéni igények határozzák meg, és nem készre készített komplett sírkövek kerülnek kiszállításra a megrendelés felvétele után. A sír alakját és tulajdonságait, és ehhez kapcsolódóan a végleges árat számos tényező befolyásolja még, amikről bővebben az árképzés menüpont alatt tud tájékozódni.